Subsidie / Premie

De overheid stelt subsidie beschikbaar voor isolatie. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het krijgen van subsidie isolatie. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over. Prettig is het om zeker te weten dat u gebruik kunt maken van de subsidie isolatie. Dit heeft namelijk twee belangrijke voordelen:

  1. U hoeft minder geld te investeren. Dit geld kunt u eventueel voor andere energiebesparende maatregelen gebruiken.
  2. De terugverdientijd van de investering wordt korter, omdat u minder betaald heeft voor de aanschaf.

Isolatie subsidies combineren

Het kan voordelig zijn om verschillende vormen van isolatie subsidie met elkaar te combineren. Wanneer u voor één subsidiemaatregel kiest, krijgt u bijvoorbeeld 15% van de kosten terug. Kiest u echter voor het aanbrengen van 2 soorten isolatie, dan krijgt u tot 30% van de isolatiekosten terug. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat u eigenaar bent van de woning.

Tips voor isolatie subsidie

Wanneer u van plan bent om isolatie subsidie aan te gaan vragen, zijn er diverse zaken waar u rekening mee kunt houden:

  1. Ondanks dat u na het aanvragen van de subsidie 12 maanden de tijd hebt om de isolatie te regelen, raden wij u aan om dit zo snel mogelijk te regelen.
  2. Zorg dat u van tevoren al weet hoeveel isolatie de aannemer gaat plaatsen. De isolatie moet namelijk voldoen aan een minimale hoeveelheid om in aanmerking te komen voor de subsidie isolatie.
  3. Als u van plan bent om 1 isolatiemaatregel uit te voeren, bekijk dan of u binnen een jaar een tweede maatregel kunt nemen. Zoals hierboven al benoemd, ontvangt u bij 2 isolatiemaatregelen het hogere subsidiebedrag.
  4. Begin op tijd met het regelen van de tweede isolatiemaatregelen, want hiervoor zijn vaak lange wachttijden.
  5. Bewaar alle facturen en betalingsbewijzen goed en neem foto’s van de isolatie die wordt geplaatst.

Verschil tussen Nederland en België

Er is een groot verschil tussen Nederland en België op het gebied van na-isoleren van woningen. In Nederland wordt al decennialang geïsoleerd met EPS (expanded polystyreen) en minerale wol (glas- en steenwol) en beide producten samen hebben een marktaandeel van 95%.

In België daarentegen wordt voornamelijk PUR gebruikt en dit heeft het grootste marktaandeel. Daarnaast is er ook minerale wol en zelfs nog UF-schuim verkrijgbaar. EPS is echter nu ook de Belgische markt aan het veroveren en steeds meer firma’s die ook PUR aanbieden zien de grote voordelen van EPS.

Subsidie Nederland                           Premie Belgie

Europees Herstelfonds

De Europese Comissie wil tot 2030 35 miljoen slecht geïsoleerde woningen en kantoren renoveren. Om deze verduurzaming te realiseren, is er 90 miljard euro per jaar nodig. Het uiteindelijke totaalbedrag hangt af van inflatie en de precieze invulling van de plannen door de lidstaten. Dit verwacht Europa uit het economisch Herstelfonds te halen. Dit betekent iets voor de subsidiemogelijkheden voor de isolatie van woningen. Lidstaten krijgen de subsidies en leningen alleen wanneer ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Het geld moet gebruikt worden voor verduurzaming en digitale ontwikkeling. Ook moeten lidstaten hun plannen voorleggen aan de Commissie en andere lidstaten om het goed te laten keuren. Op vrijdag 8 juli 2022 heeft Nederland als laatste zijn herstelplan bij de Europese Commissie ingediend.