Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende materialen waarmee spouwmuren kunnen worden na-geïsoleerd.
Grofweg is de volgende indeling aan te brengen in soorten spouwmuurisolatie:

  1. Minerale wol,  bijvoorbeeld Glas- of Steenwol.
  2. Isolatieschuim, bijvoorbeeld PUR (Polyurethaan)- of UF (Ureumformaldehyde) schuim.
  3. EPS parels, zoals bijvoorbeeld Neopixels.

In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen tussen veel gebruikte materialen die u als na isolatie in uw spouwmuur kunt laten plaatsen.

(Tabel Vergelijking tussen verschillende isolatiematerialen)

De soorten spouwmuurisolatie worden vaak vergeleken op basis van prijs en kwaliteit, isolatiewaarde, geluidsisolatie, vochtbestendigheid, brandveiligheid, duurzaamheid, verwerkingstijd  en mate van dampdoorlatendheid.

Zie voor meer eigenschappen van de verschillende materialen ook Isolatie verwijderen.

Soorten spouwmuurisolatie - Neopixels

Materiaalgebruik spouwmuurisolatie Bameco

Bameco verwerkt voor spouwmuurisolatie Neopixels. Dit zijn geëxpandeerde bolletjes polystyreen die via gaatjes, geboord op de kruising van stoot- en lintvoeg in de spouwmuur worden geblazen. Afhankelijk van de breedte van de voegen zijn de gaatjes 14, 16 of 18 mm. Een diameter van 22 mm wordt door ons niet meer gebruikt. Bovendien boren wij onze vulgaten altijd stofvrij!
Vlak voor het inblazen worden de parels besproeid met een milieuvriendelijk bindmiddel waardoor de bolletjes op de aanrakingspunten aan elkaar vast komen te zitten. Dit geeft na droging een stevige maar flexibele binding tussen de verschillende bolletjes. Zo ontstaat er een stabiele massa die niet inzakt, krimpt of scheurt. Kwaliteit gegarandeerd.

Door de gesloten cellen van EPS (geëxpandeerd polystyreen) dringt water of waterdamp niet in de Neopixels. De ruimte tussen de Neopixels is dusdanig groot dat door het buitenblad van de spouwmuur heengedrongen regenwater zeer weinig weerstand ondervindt en op normale wijze in de spouw naar beneden afgevoerd wordt, zonder het binnenblad te bereiken.
Dankzij de openingen tussen de Neopixels kan de in de woning aanwezige waterdamp goed door het isolatiemateriaal naar de buitenlucht afgevoerd worden en blijft de dampdoorlaatbaarheid van de spouw volledig intact. Ook bij woningen met geverfde buitenmuren is het gebruik van Neopixels de juiste isolatieoplossing, mits de verf dampdoorlatend is.

Technische gegevens Neopixels.

De Neopixels bestaan uit geëxpandeerd polystyreen (EPS) parels met een gemiddelde diameter van 5 mm.

(Tabel)

Om de isolerende eigenschappen van de klassieke witte EPS parels te vergroten is de Neopixel ontwikkeld. Er zijn 2 soorten Neopixel: de HR++ en HR+++ variant. Beide types bestaat uit een combinatie van EPS en grafiet. Hierdoor wordt het warmtereflecterende effect vergroot en neemt de isolatiewaarde toe. Onderzoek heeft aangetoond dat de lambda waarde van de HR++ Neopixels 0,034 W/m.K is. De HR+++ Neopixels heeft zelfs een lambda van 0,033 W/m.K. Hiermee is dit het beste na-isolatiemateriaal op de markt! Bij een spouwbreedte van 6 cm is er al een Rc waarde van 2,14 m2.K/W mogelijk. Andere bedrijven beweren vaak hoge isolatiewaarden. Vraag altijd naar rapporten die de beweerde isolatiewaarden aantonen.

De Neopixels worden met een high-tech en watergedragen lijm gebonden. Deze lijm voldoet aan een aantal belangrijke eisen. De belangrijkste is dat de lijm bestand is tegen het alkalische milieu in de spouwmuur. Als dit niet het geval is, zal de lijm na verloop van tijd de bindende werking verliezen met losse parels in de spouwmuur tot gevolg. Losse parels kunnen wegwaaien en door eventuele verbouwingswerkzaamheden (muurdoorvoer voor ventilatie, vervangen kozijnen) kan de gehele spouwmuur leeglopen.  Tot slot weten we mede door 30 jaar ervaring dat het bindmiddel veilig is voor mens en dier.