Natuurvriendelijk isoleren

Het verduurzamen van uw huis door te isoleren is belangrijk om energie te besparen, de uitstoot van CO2 te verminderen en het gebruik van aardgas terug te brengen. Maar, wist u dat er vleermuizen of andere vogels in uw spouwmuur kunnen leven? Omdat er in uw spouwmuur vleermuizen kunnen zitten mag u volgens de wet niet zomaar isoleren. Het is namelijk verboden om beschermde soorten te verstoren of doden. Daarom doen wij bij Bameco natuurvriendelijke isoleren. Lees dit artikel verder om er achter te komen hoe dit in zijn werk gaat.

 

Om ervoor te zorgen dat er geen vleermuizen verjaagd of gedood worden tijdens het isoleren zullen wij dan ook de grootst mogelijke zorgvuldigheid betrachten om dit te voorkomen. Wij doen daarom eerst een uitgebreide check om vast te stellen of er zich vleermuizen in de betreffende spouw bevinden. Wanneer er vleermuizen worden aangetroffen zullen we de nodige maatregelen treffen. Hierbij maken wij gebruik van de methode natuurvriendelijk isoleren waar wij als bedrijf voor zijn gecertificeerd.

 

1. Advies

Wanneer er sporen van vleermuizen of beschermde vogels worden aangetroffen zal onze adviseur naast de isolatie oplossingen ook adviseren over de maatregelen van natuurvriendelijk isoleren. Onze adviseur brengt precies in kaart hoe het werkt en welke kosten dit met zich meebrengt.

 

2. Natuurvrij maken

We geven vogels en vleermuizen vóór de isolatie de kans om uit uw woning te vertrekken. Daarvoor maken we de openingen onder de dakrand dicht en plaatsen ‘exclusion flaps’ voor openingen (bijvoorbeeld voor de open stootvoegen) in de spouwmuur. De dieren kunnen dan nog wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren. Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, zolang de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn. We houden bij het natuurvrij maken rekening met de kraamperiode en de winterrust van de vogels en vleermuizen. We zorgen ook voor toekomstige verblijfplaatsen die zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw worden geïntegreerd, zonder in te leveren op isolatiecomfort.

 

3. Isoleren

Minimaal 4 dagen na het natuurvrij maken van de woning komen we langs om uw woning te isoleren.
Lees hier meer over isolatie bij Bameco BV.