Gevel impregneren

Door de gevel van uw gebouw te beschermen met een impregneerbehandeling voorkomt u schimmel op uw gevel en vochtgerelateerde problemen, aangezien er geen water doorheen kan. Logisch, want impregneren betekent in een materiaal (uw gevel in dit geval) dringen met een andere stof (de impregneervloeistof).

Wat is impregneren

Zoals hierboven al aangegeven, wordt er een impregneervloeistof op de muur aangebracht. Dit wordt gedaan om ongewenste stoffen (zoals vocht) af te stoten. Het impregneermiddel vormt als het ware een beschermlaag op de muur, doordat het de poriën van de muur ‘sluit’. Door deze beschermlaag kan vochtdoorslag in de muur niet langer plaatsvinden en zal vuil zich niet of minder snel aan het oppervlak hechten. Wel is het belangrijk dat de muren van tevoren goed gereinigd worden, voordat deze geïmpregneerd worden.

Waarom gevel impregneren

Ondanks dat het impregneren van uw gevel in eerste instantie vraagt om een aardige investering, brengt het wel veel voordelen met zich mee. Ten eerste zal er minder vocht in huis ontstaan door de beschermende laag, wat ervoor zorgt dat uw energierekening een stuk minder zal worden. De verwarming hoeft namelijk minder moeite te doen om het huis warm te houden wanneer er minder vocht aanwezig is in het huis. Ten tweede is de gevel door het impregneermiddel beter beschermd tegen aantasting door algen en schimmels. Ten derde draagt het impregneren bij aan de brandveiligheid van uw huis. Het impregneermiddel bevat brandvertragende stoffen, waardoor gevel minder snel zal vlamvatten en u in een brandveilige omgeving kunt leven. Ten laatste wordt de levensduur van uw gevel verlengd. Dit komt doordat de buitenmuur door de beschermende laag minder zal lijden onder de verschillende weersomstandigheden.

Nadelen muur impregneren

Zoals in de tweede alinea al werd aangegeven, moeten de muren goed gereinigd worden alvorens deze geïmpregneerd worden. De muren moeten dus ook in een goede staat verkeren. Wanneer dit niet het geval is, zult u eerst de beschadigingen aan de muur moeten laten herstellen. Hierdoor lopen de kosten verder op. Verder is impregneren niet voor iedere muur geschikt. Bij de volgende soorten gevels is impregneren niet geschikt:

  • een geglazuurde gevel
  • een geverfde gevel
  • een gevel met kunststof gevelbekleding/kunsthars

Wat ook nadelig is aan de muur impregneren, is dat het niet definitief is. Het impregneren moet namelijk elke 10 jaar herhaald worden.

Kosten van impregneren

De grootste kostenpost bij het impregneren is het impregneermiddel. Daarnaast betaal je kosten voor de gemaakte arbeidsuren en voorrijkosten. Door goed naar de arbeidskosten en voorrijkosten te kijken en deze te vergelijken, kun je al best wat kosten besparen.
Wanneer de gevel niet in goede staat verkeert, dien je rekening te houden met extra kosten. Dit omdat de beschadigingen aan de gevel dan eerst hersteld moeten worden.

Over het algemeen kan worden gezegd dat de kosten voor de gevel impregneren tussen € 6,- en € 10,- per vierkante meter ligt. Deze prijs is inclusief impregneermiddel. Naarmate het te impregneren oppervlakte groter wordt, neemt de prijs per vierkante meter af.

Laat ons u helpen

Het impregeren van gevels is geen probleem voor Bameco B.V. Heeft u specifieke vragen over het impregneren van uw gevel? Laat het ons weten! Bameco B.V. informeert u graag over onze mogelijkheden. Neem contact op met onze specialist.